Традиционно българите държат на това да имат собствени жилища. Процентът на домакинства притежаващи недвижим имот в България – над 90% е доста по-висок от средният за Европа – около 70%. А напоследък с ръста на отпускани ипотечни кредити, се закупуват и много втори жилища, имоти за инвестиция, за дългосрочно отдаване под наем или за отдаване тип Airbnb. Но защо имаме нужда от застраховка на апартамент? Това ще споделим с вас в тази статия на „Uni State Broker„!

Какъв процент от българите имат застраховка на апартамент?

Защо обаче се появява парадоксът, че само около 10% от жилищата имат имуществена застраховка? Причините са няколко, или че хората си мислят, че е скъпа, а тя не е, застраховката варира от 50 до 200 лв. на година, а спестява десетки хиляди. Съвсем не е ненужен разход, а по-скоро е безкрайно ценна и полезна инвестиция. Другата причина за това хората да не сключват имуществени застраховки е  да не са срещнали професионалист в застраховането, който да им обясни ползите на този вид застраховка.

застраховка на апартамент

Затова консултантите от „Уни Стейт Брокер“ съветват клиентите си изцяло в техен интерес как да сключат такъв вид застраховка, която да защитава оптимално имуществото им – и движимо и недвижимо, на минимална цена.

Да, застраховка имущество не е задължителна, както е Гражданската отговорност за автомобилите например, но това не означава, че не трябва да бъде сключвана, от всеки собственик на имот. Не напразно банките, които отпускат ипотечни кредити, задължават собствениците да правят такъв тип застраховка. Това е единственият начин за защита на собствеността. И вместо след инцидент – било то природно бедствие, кражба или авария да обвиняваме държавата, полицията или небрежните съседи и да се чудим как да покрием щетите, бихме могли да предотвратим много главоболия, да спестим време, нерви и средства, ако просто сключим имуществена застраховка, на цена много под един лев на ден.

А ето какво трябва да знаем, ако ще правим застраховка на апартамент например:

Различните застрахователни компании предлагат различни покрития при имуществена застраховка, но най-честите покрития са:

Основни покрития:

 • пожар, мълния, експлозия и имплозия;
 • удар от летателен апарат;
 • природни бедствия (буря, градушка, проливен дъжд, наводнение и т.н.);
 • свличане и срутване на земни пластове;
 • тежест от естествено натрупване на сняг или лед;
 • измокряне в резултат от авария на ВиК;
 • късо съединение и/или токов удар;
 • злоумишлени действия на трети лица, вандализъм;
 • удар от ППС;
 • разходи, направени за разчистване на останки, разглобяване или разрушаване, ограждане или укрепване, хонорари на архитекти и/или експерти.

Допълнителни покрития:

 • земетресение;
 • кражба;
 • чупене на стъкла;
 • наем за алтернативно настаняване;
 • гражданска отговорност към трети лица;
 • злополука на членовете на домакинство;
 • денонощна аварийна помощ.

Какви видове имуществени застраховки можем да сключим?

Имате избор между пакетни застраховки и индивидуални, при които клиентът сам избира кои покрити рискове да включи в полицата. Когато се чудите кой е подходящ за вас, трябва да прецените към кои рискове сте най-уязвими.

Застрахователната премия се определя в зависимост от избраните покрития, застрахователната сума, вида на имуществото и населеното място, в което се намира застрахованото имущество. Премията може да бъде платена еднократно при сключването на застраховката или на разсрочено плащане.

Стандартно срокът на имуществената застраховката е 1 година.

При щета застрахованият уведомява своевременно застрахователя, който извършва оглед и оценка на щетите.

Предимства на имуществената застраховка

 • Осигурявате си спокойствие и защитен дом, когато сте на почивка или отсъствате.
 • Получавате финансова помощ за настъпили вреди на имуществото ви.
 • Струва си да платите 50 лв, с които може да си спестите впоследствие много разходи при нужда от ремонт или възстановяване на щетите.
 • Застрахователните компании определят обезщетението на базата на възстановителна стойност, а не по пазарни цени, т.е. изплащат обезщетение в размер, достатъчен да възстановите увреденото или унищоженото имущество.
 • Може да получите денонощна техническа помощ при аварийна ситуация – при теч, липса на електричество, счупени стъкла, повредена ключалка и други.
 • При настъпила щета в размер на 1000 лв. и при определени условия може да ползвате облекчена процедура за уреждане на претенцията – може да се завежда онлайн и да се изплаща без е необходим оглед от експерт на увреденото имущество.
 • Застраховката е достъпна – сравнително евтина и се сключва бързо и лесно.

Със сигурност, ако не сте преживявали лично някоя от следните ситуации, то поне сте чували разкази от близки и познати. Съседът ме наводни, изби мека връзка в банята, разбиха ми апартамента и откраднаха цялата техника, гръмна газовата бутилка на терасата и още и още. Освен причинения огромен стрес, който трябва да преодолявате, защо е нужно да понасяте и финансови загуби? Не е нужно! В случай, че сте били далновидни да сключите имуществена застраховка на апартамента си, тези разходи, по възстановяване на щетите ще ви бъдат напълно възстановени. Доверете се на професионалистите от „Уни Стейт Брокер“ и оставете всички досадни подробности по документи и дребен шрифт на тях. Те работят изцяло във ваш интерес.

застраховка на апартамент

Как да получа оферта от Уни Стейт Брокер за застраховка за апартамент?

„Уни Стейт Брокер“ предлага пълна гама от застрахователни продукти, вкл. и застраховка за апартамент или всякакъв друг вид имущество. Ако искате да се погрижите за дома си и да го застраховате, нашият екип от застрахователни брокери ще ви окаже професионално съдействие. Разумният подход е да се запознаете в детайли с условията по полицата и да ги съобразим с вашите индивидуални потребности. Може да получите оферта като посетите наш офис, чрез обаждане на националния ни телефон 0700 16 752, да изпратите запитване по имейл [email protected] или през уеб сайта ни. Свържете се с нас и Усетете разликата!

Вижте още от блога на „Уни Стейт Брокер„:

Какви са плюсовете, ако КАСКОто ни има право на официален сервиз

Имуществена застраховка за защитен дом

 

Previous Post

Leave A Comment