застраховка земетресение

Земетресенията са непредвидими, а последствията от тях могат да бъдат катастрофални. След последните събития в Турция и Сирия, и продължаващите ежедневни земетресения, темата стана изключително актуална. Сред широката общественост, експертите и застрахователите се повдигнаха много въпроси за сигурността, качеството на строителството и нуждата от защита чрез застраховка от земетресение.

Защо е необходимо да се застраховаме от земетресения

Днес само 7-8% от жилищата са застраховани за риска земетресение и то основно ипотекирани имоти. Данните не са се променили особено от 2012 г. насам, когато се случи силното земетресение в гр. Перник, което не доведе до сериозни щети. След събитието беше повдигнат и въпроса за задължителна имуществена застраховка, но така й не се реализира.

За сравнение автомобилното застраховане продължава да е доминиращо в България. По данни на КФН застраховките Гражданска отговорност и КАСКО на МПС формират 68% от премийния приход в общото застраховане. Въпреки природните бедствия, които се случиха и у нас в последните години (пожари, наводнения, земетресения, бури), българите продължават да застраховат колата си, а не имота си. Трудно обяснимо е, при положение че имуществената застраховка е в пъти по-евтина от автомобилната. А в случай на бедствие, при което домът ни може сериозно да пострада, може да останем без покрив над главата си.

Статистиката в застрахователния бранш показва, че над 90% от жилищата в България не са застраховани. Очевидно застраховането на дома не е приоритет в България. Това поставя под риск семействата и имуществото им при настъпило събитие от различен произход. При голяма част от жилищните сгради проблем представляват различните преустройствата в тях. А след настъпилите катастрофални земетресения в съседна Република Турция експертите повдигнаха въпроса за качеството на жилищния фонд в страната ни. Може би хората разчитат на помощ от държавата при бедствия и затова не застраховат жилищата си. Но най-подходящият механизъм за възстановяване на загуби от щети е осигуряването на застрахователна защита.

Никой не е застрахован срещу най-лошото, но всеки може да застрахова дома си и имуществото си. Може да застраховате недвижимо и/или движимо имущество. Имуществената застраховка може да ви гарантира финансови средства за възстановяване след настъпила щета вследствие на някой от покритите рискове: пожар, природни бедствия, земетресение, аварии, кражби, вандализъм, палеж и много други. Рискът земетресение може да бъде част от основния пакет на застраховката или да се включи като допълнителен риск.

Колко струва имуществената застраховка

Учудващо е, че под 10% от жилищата са застраховани, при положение че имуществените застраховки са на достъпна цена. Застраховките имущество си заслужават парите, които плащате на застрахователя, спрямо парите, които бихте получили при настъпило събитие.

В зависимост от областта, където се намира застрахованото имущество, има 3 земетръсни зони. Застрахователната премия се изчислява на база избрани застрахователни покрития, застрахователни суми, местоположение и т.н.

Примерна оферта за основно покритие на апартамент в София, което включва пожар, природни бедствия, наводнение, злоумишлени действия и земетресение – премия за едногодишна застраховка е около 185 лв. при застрахователна сума 200 000 лв. За сравнение – за същата оферта, но без покрит риск земетресение, премията би била около 130 лв.

Важно е да се отбележи, че при имуществените застраховки с покрит риск земетресение има 2% самоучастие на застрахования от размера на застрахователната сума. Самоучастието е не повече от 50% от застрахователното обезщетение по риска земетресение. След земетресението през 2012 г. застрахователите взеха решение и не приложиха самоучастието от 2%, и изплатиха обезщетенията на 100%.

Защо да получа оферта от Уни Стейт Брокер

Ако искате да се погрижите за дома и имуществото си, консултирайте се с нашите експерти, които ще ви съдействат при избора на най-подходящата оферта според рисковете, към които сте уязвими.

Уни Стейт Брокер предлага Имуществени застраховки, с които да си осигурите спокойствието и най-добрата защита за вашия дом. Ние ще ви предоставим пълна информация за съответния застрахователен продукт и ще ви предложим оферта според индивидуалните ви желания.

Повече информация за продуктите може да получите на телефон 0700 16 752 или да ни пишете на [email protected]. Свържете се с нас и Усетете разликата.

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment