КАСКО

Доста отдавна в съвременното общество автомобилът не е лукс, а необходимост. Традиционно българинът е добър стопанин на личното си превозно средство. Не са рядко случаите, в които се грижим повече за „здравето“ на автомобила си, отколкото за собственото си здраве или това на близките си. Едното не би трябвало да изключва другото. Ако искаме автомобилът да ни бъде верен по-дълго време и да го ползваме безпроблемно и безаварийно, то разбира се, е нужно да положим съответните грижи.

Според данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) регистрираните в България нови автомобили през първите 6 месеца на 2023 г. са 17 633, като темпът на растеж е 21,3% на годишна база. Местните потребители обаче все още предпочитат употребявани автомобили от по-висок клас, отколкото нови от по-нисък. Независимо дали са нови или употребявани, на собствениците на автомобили рано или късно им се налага да поддържат, ремонтират, подменят части и да се ангажират с дейности от този тип.

Видове автомобилни части

Автомобилните части могат да бъдат оригинални и неоригинални (аналогови или алтернативни), които се произвеждат от независими компании за различни марки автомобили.  Оригинални авточасти са тези, които са вложени в сглобяването на самия автомобил и често са произведени по поръчка от други производители. Когато са предназначени за следпродажбена употреба  (Aftermarket), те се обозначават с ОЕS (Original Equipment Supplier) или OEM (Original equipment manufacturer) и могат да носят бранда, както на автомобилния концерн, така и на действителния производител. Оригиналните резервни части струват значително повече, но пък е напълно сигурно тяхното съответствие и правилното им сработване с другите детайли. Алтернативни или аналогови авточасти са всички останали.  Те са съвместими с марката и модела, за който са произведени.

Ситуацията
  • Aко автомобилът ви е нов, до 4-тата година от датата на производство, имате право на ремонт в официален сервиз и при нужда, ще ви бъдат предоставени оригинални части. Това е едно от сериозните предимства на закупуването на нов автомобил.
  • След 4-тата година от датата на производство на автомобила, застрахователните компании начисляват завишение за ремонт в официален сервиз. Размерът на завишението е около 30% над премията.
Изключения
  • Застрахователна компания Лев Инс предлага възможност за ползване на официален сервиз за автомобили със застрахователна сума над 30 000 лв.
  • ДЗИ отскоро предлагат възможност за ползване на оригинални части, но не в официален, а в доверен сервиз, при само 1% завишение на премията.
Ползите
  • Подмяната на даден детайл с алтернативен не е оптималното решение, защото в 90% от случаите алтернативният детайл на пасва по същия начин, по който оригиналната част.
  • При определени детайли, като например стъклата, които между другото се налага да бъдат сменяни нерядко, разликата в качеството между оригинално и заместващо оригинала стъкло е наистина огромна.
  • При фаровете, които са едни от най-често пострадалите детайли при повечето ПТП-та, разликата между оригиналните и алтернативните също е съществена.
Качество

Основната разлика между оригиналните и алтернативните резервни части е начинът, по който са произведени. Оригиналните авточасти са създадени в заводите, в които са произведени и автомобилите, а алтернативните са произведени като многоцелеви и мултифункционални авточасти, така че могат да бъдат съвместими за повече от един модел автомобили. Въпреки че алтернативните резервни части са по-евтини от оригиналните такива, те могат да ви струват много средства и време в бъдеще. Те не са оптимизирани за един конкретен модел и могат да предизвикат по-нататъшни проблеми при нужда от замяна много по-рано, отколкото оригиналните.

Безопастност

Автомобилът, освен начин на придвижване, комфорт и пестене на време, би следвало да осигурява и безопасността ни. Всеки автомобил бива тестван, преди да бъде пуснат в продажба, затова се провеждат и годишните технически прегледи. Всяка подмяна с резервни части сама по себе си е пробив в тази безопасност. А с авточасти, който не са специално предназначени за конкретния модел автомобил, няма как да се очаква да работят в тандем с останалите части от автомобила ви, още повече в случай на инцидент.

Гаранция

Ако сте закупили нов автомобил, това означава, че той ще бъде с гаранция за някакъв определен период от време. Това ви гарантира обслужването му, а смяната на частите или при възникване на други проблеми по него, те да бъдат разрешавани директно от производителя. Въпреки това, хората поемат рискове с тяхната гаранция и извършват ремонт с алтернативни резервни части. След поставянето им автомобилът вече не е технически същият и гаранцията отпада. Това със сигурност не се отнася до всички гаранции на автомобили, но си струва да се провери, преди да предприемете ремонт на вашия.

След изтичане на гаранцията, всеки може да прецени къде и как да обслужва и ремонтира автомобила си. Решенията, предлагани от застрахователите, които макар и срещу леко завишена премия, осигуряват обслужване в официален сервиз и с оригинални авточасти, си струва да бъдат обмислени. А експертите от Уни Стейт Брокер, ще ви консултират индивидуално и ще предложат най-доброто за вас решение в зависимост от спецификите на вашия автомобил.

За повече информация свържете се с нас на телефон 0700 16 752 или https://unistatebroker.com/contact/ и Усетете разликата!

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment