Шофирането става все по-трудно в големия град, особено в столицата. Постоянно някой те засича или изпреварва, не всички спазват ограниченията, както и правилата за движение. Доста от злополуките се случват по невнимание. Понякога колкото вие и да внимавате – този срещу вас може да не го прави. И докато „Автокаско“ е пожелание, то гражданската отговорност е задължителна и днес ще ви разкажем повече за нея и при какви условия ще може да се възползвате от обезщетение, ако участвате в ПТП.

Какво представлява застраховката Гражданска отговорност

Както споменахме, застраховката Гражданска отговорност е задължителна за всички, които притежават автомобили и не са спрени от движение. Тя покрива имуществени и неимуществени вреди, причинени от трети лица. Тоест карате внимателно, спирате прилежно на червено, но някой не може да спре и ви удря отзад. Тогава гражданската отговорност ще покрие вашите щети и ще получите обезщетение. Разбира се, това е един малък пример – освен, че някой е предизвикал ПТП, застраховката важи и в най-неприятните случаи, в които някой е наранил или убил друг участник в движението и тогава тези пострадали лица или техните наследници получават обезщетение.

По принип, в много от случаите – дори и в по-леките такива, сме изнервени. Понякога се случва в дъждовно време, друг път в студено. И винаги бързаме тази ужасна процедура да приключи максимално бързо и не си даваме сметка да потърсим правата си, защото или не сме запознати с тях или просто в момента не ни се занимава с това. Затова е редно да имаме до нас доверен брокер, на който да звъннем в този момент и да разчитаме за уреждането на документите, съдействие при претенцията или дори с адвокатска консултация. Може да се свържете с представител на Uni State Broker ТУК.

Колко струва застраховката Гражданска отговорност?

Един от най-важните въпроси на всеки е каква е цената на застраховката. Въпреки че е задължителна, към различните компании и цената е различна. Тя се формира от много фактори, като кубатура, киловати, възраст на собственика, регион на управление. Но всъщност всяка компания определя по доста по-сложен начин цената – най-вече от това, какви обезщетения ще трябва да бъде в състояние да изплати. Всяка година застрахователите определят риска и заделят резерви, които трябва да са достатъчни за всички щети, които ще трябва да се платят.

Ако трябва да бъдем искрени – в България Гражданската отговорност е една от най-евтините от целия ЕС. И все пак цената се покачва постоянно, защото една от причините са ПТП-тата в дадената страна, а ние сме на първо или на второ място по пострадали хора в Европа. Казваме първо или второ място, защото често сменяме първата позиция с Румъния.

През тази година се очертава цените да се запазят такива, каквито са били през 2019-та, което е и добре и не е добре, защото през 2020-та цените са били малко по-ниски, поради локдауна и същественото намаляване на използването на автомобил. И все пак се очаква увеличение с около 10%, дължащо се на повишаване на цената на резервните части и труд в сервизите.

Системата бонус-малус

Хубаво е всеки от нас да се замисли с влизането в сила и на системата бонус-малус. Нека започнем да се движим по улиците отговорно и внимателно, защото за шофьорите с ПТП, цената на ГО може да се увеличи в пъти. Към този момент завишение се начислява само на младите шофьори или на тези, които имат три или повече МПС, регистрирани на тяхно име.

И не на последно място – тъй като гражданската отговорност е задължителна, всеки се притеснява дали да я плати на точната дата, когато изтича дадена вноска. Не се притеснявайте – няма страшно и да закъснеете малко. Гаранционен фонд изпраща писмо на собственика по талон, че в 14-дневен срок трябва да има валидна застраховка, в противен случай автомобила се дерегистрира служебно. Тогава вече трябва да отидете до КАТ и да преминете процедура за възстановяване на регистрацията, да платите административна такса и да предоставите новата застраховка. И чак тогава ще може да шофирате вашия автомобил отново.

Ние от Уни Стейт Брокер предлагаме пълната гама от застрахователни продукти за Вашия автомобил, както и пълно съдействие при завеждането на застрахователната претенция. Обадете ни се още сега и Усетете разликата. За повече информация позвънете на тел 0700 16 752 или ни попитайте тук https://unistatebroker.com/contact/

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment