Гражданската отговорност е задължителна застраховка за всеки притежател на МПС. Поддържането на валидна полица е необходимо, дори когато автомобилът стои паркиран в гараж или на паркинг за известно време. В закона е упоменато, че Гражданската отговорност е задължителна за всеки автомобил, притежаващ регистрация. Можем да си позволим да нямаме задължителната застраховка само в случаите, когато превозното средство е спряно от движение документално.

Гаранционният фонд следи за изтеклите полици и уведомява чрез писмо собствениците, като те имат 14-дневен срок след това, за да сключат застраховката.

Какво може да се случи ако караме без застраховка Гражданска отговорност?

Всички ние, притежатели на автомобили сме длъжни да имаме застраховка Гражданска отговорност. Първото, за което се сещаме, че може да ни се случи, ако нямаме такава, е  да ни глобят, ако ни спрат за проверка.

Ето на какви глоби и санкции подлежим:
  • Ако ни спрат за проверка и сме без валидна полица Гражданска отговорност, глобите за физически лица са между 250 лв. и 800 лв., а за юридически (фирмени автомобили) – от 2000 до 4000 лв.
  • Ако ни заснемат с камера, което не трябва да подценяваме, можем да получим известие за глоба и без да са ни спирали.
  • Друга неприятна част е, че може автоматично да ни бъде дерегистриран автомобила, ако сме без Гражданска отговорност. Това означава, че трябва да отидем в КАТ отново да го регистрираме, което на практика са много допълнителни разходи на пари и време.
  • Ако ни спрат за проверка и нямаме застраховка Гражданска отговорност, пътна полиция има право да спре временно от движение автомобила ни и да ни вземат малкия талон и шофьорската книжка.
  • Важно е също да се знае, че дори и да имаме валидна Гражданска отговорност, но не носим полица и контролно талонче на застраховката или пък не сме си залепили стикера на предното стъкло, може да ни бъде наложена глоба от 50 лв.
  • Освен всички изброени санкции по-горе, има една много важна, а именно ако сме участник в ПТП и нямаме валидна застраховка. Много от нас не си дават сметка, че вредите които могат да се нанесат при ПТП, могат да бъдат в такива размери, които да са непосилни за плащане за всеки един от нас, независимо от финансовите му възможности.

Ако всеки от нас си представи поне за малко, какво би се случило, ако тази застраховка не беше задължителна и всички ние трябваше да покриваме щетите от всекидневните катастрофи – увредените автомобили и загиналите хора, с цялата финансова отговорност, може би нямаше да си задаваме въпроси от вида “Какво може да се случи ако караме без Гражданска отговорност?”

Ние от Уни Стейт Брокер предлагаме пълната гама от застрахователни продукти, както и пълно съдействие при завеждането на застрахователна претенция. Обадете ни се още сега и Усетете разликата. За повече информация на тел 0700 16 752 или https://unistatebroker.com/contact/

 

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment