Не можем да оспорим, че грижата за колата е нелека задача. Винаги трябва да изглежда добре, да е измита, да са сменени навреме маслата и филтрите и е желателно да няма нито една драскотина по нея. Но понякога в големия град се крият много изненади и не всички приятни. Затова доста от водачите на автомобили прибягват до застраховка „Автокаско“.

Много голяма част от хората – както физически, така и юридически лица, притежаващи автомобили, сключват застраховка „Каско“, за да защитят колите си и да осигурят финансова подкрепа при евентуално настъпило застрахователно събитие.

Автокаско – застраховката, която се грижи за автомобила ни

Застраховката „Каско“ е абсолютно доброволен избор на собствениците на МПС-та да преценят дали искат да се подсигурят, ако автомобилът им претърпи ПТП или просто някой „добросъвестен“ гражданин е решил да му надраска предния капак или странична врата.

Всички използващи застраховката трябва внимателно да бъдат запознати с начините и изискванията за завеждане на претенции. Така, както изглежда лесно, всъщност има много детайли, с които, ако не се съобразим, е напълно възможно да бъде отказано изплащане на обезщетение.

Важни особености при завеждане на претенция по Застраховка „Каско“

За разлика от завеждането на щета по „Гражданска отговорност“, където това е възможно единствено и само ако сме невинни, застраховката „Каско“ покрива щети, независимо дали сме виновни или невинни в дадена ситуация или пък природата ни е изненадала с лоши климатични условия.

Когато има настъпило ПТП между два автомобила, трябва да се попълни двустранен констативен протокол или да се извика КАТ, ако има спор за вината. Това се случва и в случай на участие на повече от две МПС-та се издава се протокол. Това е задължително, за да се заведе щета по „Каско“.

Не забравяйте обаче, че има и други ситуации, при които можем да се възползваме от застраховката си.

Щета на паркинг

– Най-стандартна ситуация – тръгваме сутринта за работа и с изненада виждаме, че колата, която е паркирана на паркинга, е ударена. В този случай се завежда щета на паркинг от неизвестен извършител. Тук обаче трябва да се внимава, защото повечето застрахователи са наложили лимит за такъв вид претенции (брой на заведените щети в рамките на една години и/или лимит на изплатеното обещетение като процент от застрахователната сума). Тези ограничения са само когато няма документ за събитието от компетентните органи.

Щета от злоумишлени действия

– Например счупено стъкло или просто някой е решил, че сме му спрели на мястото и е надраскал колата с остър предмет. Тук, когато завеждаме претенцията си без документ, е важно да се предвиждат същите ограничения, в зависимост от застрахователната компания – брой на заведените щети и/или лимит на претенцията спрямо застрахователната сума на автомобила ни.

Щети, причинени от природни бедствия

– Градушка, паднало дърво или клони. В зависимост от бедствието се взима бележка, издадена от полиция или пожарна служба, които са дошли на място. Тези документи могат да не бъдат изисквани от застрахователя при по-големи бедствия. При локалните случай обаче те са напълно задължителни.

Щета от спукана или срязана гума

– Защото сме попаднали в огромна дупка. Има различни изисквания при компаниите, но валидното за всички е, че спуканата гума задължително трябва да е на джантата. Не се допуска изплащане на щета в случаите, когато гумата е демонтирана от джантата.

Щета при кражба

– Тук трябва да сме особено внимателни, защото застрахователя може да ни откаже плащане в следните ситуации:

  • ако има несъответствие с обявените ключове при сключване на застраховката с тези, които представи след кражбата (тоест колкото ключа сме обявили при сключването, толкова трябва да покажем при кражбата).
  • ако автомобилът е откраднат заедно с талона
  • ако не сме уведомили застрахователя и компетентните органи в рамките на 24 часа.

Ние от Уни Стейт Брокер предлагаме пълната гама от застрахователни продукти за Вашия автомобил, както и пълно съдействие при завеждането на застрахователната претенция. Обслужването е качествено, персонално и професионално. Обадете ни се още сега и Усетете разликата. За повече информация на тел 0700 16 752 или ни попитайте тук https://unistatebroker.com/contact/

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment