из „Дневниците на Софийските улици“

Статистиката сочи, че месец януари е най-студеният месец в годината. Дори да не е месецът с най-големи снеговалежи, то със сигурност е месецът с най-ниски температури, които предполагат наличието на много поледици. И да, тези поледици предизвикват струпвания на хора с травми от подхлъзвания в Пирогов, но категорично са причина и за многобройни щети, макар и не големи, но пък много досадни за собствениците на автомобили.

Снегопочистването в София и останалите градове, особено по малките улички не е никак добро. В комбинация с паркиралите безразборно автомобили, преминаването по тясна уличка със заледени коловози си е истинско предизвикателство.

Денят е 24.01.2022 г. Кварталът Бъкстон – кръстовището между улица Пирин и ул. Стефан Тошев.  Температурата -8 градуса. Малка уличка с паркирали коли от двете страни – двупосочна… 14 ПТП-та в рамките на един ден. Автомобилите просто не могат да спрат и спират един в друг… Малко, но много неприятни щети – пукнати и счупени задни и предни брони, калници и фарове. Класика!

И какво следва? Сценариите са няколко. Първият е да звъните на КАТ, това се случва, когато има спор за вината, за да определят те кой е виновен и кой не.

Когато няма спор, тогава може директно да се попълни двустранен констативен протокол, с какъвто трябва винаги да разполагате в автомобила си.

В случай, че застрахованият има само задължителната застраховка гражданска отговорност, тогава обезщетение от застрахователя може да получи само невинния в ПТП-то.

Когато има сключена застраховка автокаско, тогава независимо от вината, застрахования има право на обезщетение. И тук в случая застраховката автокаско се оказва много важна за задния в ПТП-то автомобил, тъй като винаги задният се счита за виновен, заради неспазена дистанция. А при поледицата, очевидно виновният е общината и почистващата фирма, но това законите в България не го отчитат.

Много важно е при ПТП щетата да бъде завеждана с протокол за събитието. Много хора правят огромната грешка да не се занимават с попълването на протоколи и чакане на полиция. Това им спестява време, но в повечето случай води до отказ от изплащане на обезщетение. Защо? Защото експертите на застрахователя разбират, че въпросната щета е в следствие на ПТП , а не е да речем паркинг събитие.

Когато се завежда щета по декларация (без документ за събитието), повечето компании имат лимит , който е в размер на 5, 10% от застрахователната стойност. Много често лимитът се оказва недостатъчен за ремонтирането на колата, за съжаление.

Много важна подробност:

Завеждането на застрахователна претенция става чрез посещение на ликвидационен център на застрахователя. Сега в тези пандемични времена завеждането в повечето компании може да стане и online.

Възможността да се допусне грешка при завеждането обаче остава. Затова ние от Уни Стейт Брокер препоръчваме да се ползва услугата на застрахователен брокер при завеждането на щетите. Защо?

  • За да се избегне грешка при завеждането на претенцията;
  • За да се прецени размера на щетата и ако е необходимо да се изиска от застрахования документ за събитието;
  • За да спести време на клиента си като му съдейства с оформянето на документацията на щетата.
  • За да се проследи преписката до нейното окончателно приключване.

Разбира се не всеки брокер проявява лично отношение и нужното внимание към всеки свой клиент. Ние от Уни Стейт Брокер дори завеждаме щети на някои от компаниите на място в нашите офиси. Обърнете се към нас, за да получите качествено, професионално и индивидуално обслужване и да усетите разликата.

За повече информация, можете да се свържете с нас: 0700 16 752

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment