Пътната обстановка понякога е трудна и дори да сме внимателни шофьори, на всеки може да се случи така нареченото ПТП – Пътно транспортно произшествие или с две думи – някой може да ви удари докато сте на светофара или пък гумите ви поднасят на леда и одрасквате колата до вас. При всички случаи ситуацията не е приятна, времето навън в такива случаи обикновено е лошо, а вие трябва да знаете какво да направите. Има два варианта, към които може да пристъпите, в зависимост от обстоятелствата – да викнете КАТ или да попълните и подпишете двустранен протокол.

В тези ситуации човек е изнервен или притеснен и не може да се фокусира над попълването на нужния документ. Затова ние сме ви подготвили бързи съвети кога и как да попълните протокола по най-бързия начин без да допускате грешки.

Кога се попълва двустранен протокол

Първото и най-важно нещо е да кажем, че двустранен протокол се попълва само, ако няма спор за вината. Чак тогава може да преминете към попълване на протокола. Отделно трябва да са изпълнени и тези условия:

  • Не трябва да има пострадали лица в ПТП-то
  • Трябва да сте само две превозни средства
  • Да няма друго увредено имущество, освен автомобилите
  • И двамата водачи да не сте употребили алкохол или упойващи вещества
  • И двете участващи превозни средства са в състояние да се движат на собствен ход след произшествието

Ако не са изпълнени  горните условия, обаче, протоколът се попълва от органите на КАТ, когато пристигнат на мястото на ПТП-то.

Самият двустранен протокол в първия момент, като го видите, може да ви изглежда леко стресиращ. Това е, защото има много полета, които трябва да попълните, но спокойно – всичко е лесно и няма да ви отнеме повече от 5 минути, ако сте фокусирани над него.

Важни моменти в попълването на протокола

След като си попълните имената ще видите в средата точка 12 – Обстоятелства. Там доста често се пропускат отметките. Не забравяйте да сложите поне по една от всяка страна, като се допуска да се маркират и повече от една отметка от страна.

От ляво и отдясно ще видите „Превозно средство А“ и „Превозно средство Б“. Превозно средство А е виновния вода, а Б – невинния.

Под тях е точка 8 – „Застраховател“. Там се изписва задължително името на застрахователната компания и номера на полицата на гражданската отговорност. Повтаряме – гражданската отговорност. Доста често водачи на МПС изписват каското, което е грешно.

И стигаме до същинската част – по средата отдолу ще видите скицата на ПТП. Тук трябва много внимателно да нарисувате произшествието, като напишете на коя улица се е случило това, както и да нарисувате 2-те коли в какво положение са били.

Точка 14 е празна точка, но там е хубаво виновният да напише, че приема вината си.

Слагате накрая по един подпис и оригиналът взима невинното лице, а копието – виновникът. Разделяте се по живо – по здраво и се запътвате към застрахователя на виновния водач за оглед на превозните средства, в случаите когато нямате сключена полица  автокаско. Когато обаче сте проявили благоразумието да си сключите автокаско, тогава отивате и завеждате щета по него.

За всяка такава ситуация е добре да има кой да ти даде съвет в подходящия момент – какво да направиш и това да е най-доброто за теб.

Ние от Уни Стейт Брокер предлагаме пълната гама от застрахователни продукти за вашия автомобил, както и пълно съдействие при завеждането на застрахователната претенция. Обадете ни се още сега за повече информация на тел 0700 16 752 или ни попитайте тук https://unistatebroker.com/contact/

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment