Важни особености при попълване на двустранен протокол при ПТП

Пътната обстановка понякога е трудна и дори да сме внимателни шофьори, на всеки може да се случи така нареченото ПТП – Пътно транспортно произшествие или с две думи – някой може да ви удари докато сте на светофара или пък гумите ви поднасят на леда и одрасквате колата до вас. При всички случаи ситуацията не е приятна, времето навън в такива случаи обикновено е лошо, а вие трябва да знаете какво да направите. Има два варианта, към които може да пристъпите, в зависимост от обстоятелствата – да викнете КАТ или да попълните и подпишете двустранен протокол.

В тези ситуации човек е изнервен или притеснен и не може да се фокусира над попълването на нужния документ. Затова ние сме ви подготвили бързи съвети кога и как да попълните протокола по най-бързия начин без да допускате грешки.

Кога се попълва двустранен протокол

Първото и най-важно нещо е да кажем, че двустранен протокол се попълва само, ако няма спор за вината. Чак тогава може да преминете към попълване на протокола. Отделно трябва да са изпълнени и тези условия:

  • Не трябва да има пострадали лица в ПТП-то
  • Трябва да сте само две превозни средства
  • Да няма друго увредено имущество, освен автомобилите
  • И двамата водачи да не сте употребили алкохол или упойващи вещества
  • И двете участващи превозни средства са в състояние да се движат на собствен ход след произшествието

Ако не са изпълнени  горните условия, обаче, протоколът се попълва от органите на КАТ, когато пристигнат на мястото на ПТП-то.

Самият двустранен протокол в първия момент, като го видите, може да ви изглежда леко стресиращ. Това е, защото има много полета, които трябва да попълните, но спокойно – всичко е лесно и няма да ви отнеме повече от 5 минути, ако сте фокусирани над него.

Важни моменти в попълването на протокола

След като си попълните имената ще видите в средата точка 12 – Обстоятелства. Там доста често се пропускат отметките. Не забравяйте да сложите поне по една от всяка страна, като се допуска да се маркират и повече от една отметка от страна.

От ляво и отдясно ще видите „Превозно средство А“ и „Превозно средство Б“. Превозно средство А е виновния вода, а Б – невинния.

Под тях е точка 8 – „Застраховател“. Там се изписва задължително името на застрахователната компания и номера на полицата на гражданската отговорност. Повтаряме – гражданската отговорност. Доста често водачи на МПС изписват каското, което е грешно.

И стигаме до същинската част – по средата отдолу ще видите скицата на ПТП. Тук трябва много внимателно да нарисувате произшествието, като напишете на коя улица се е случило това, както и да нарисувате 2-те коли в какво положение са били.

Точка 14 е празна точка, но там е хубаво виновният да напише, че приема вината си.

Слагате накрая по един подпис и оригиналът взима невинното лице, а копието – виновникът. Разделяте се по живо – по здраво и се запътвате към застрахователя на виновния водач за оглед на превозните средства, в случаите когато нямате сключена полица  автокаско. Когато обаче сте проявили благоразумието да си сключите автокаско, тогава отивате и завеждате щета по него.

Разбиране на предназначението на двустранен протокол за произшествие

Двустранният протокол за произшествие служи като важен инструмент за документиране на пътни инциденти с участието на две страни. Основната му цел е да гарантира, че и двамата водачи имат възможност да представят своята версия на събитията. 

Точното попълване на двустранния протокол е важно, за да се избегне забавяне при обработката на застрахователните искове. Застрахователите разчитат много на тези протоколи, за да определят отговорността и да обработят плащанията от автомобилните застраховки. Освен това той помага на служителите на правоприлагащите органи при оценката на произшествието. Това превръща двустранния протокол в незаменим документ след пътнотранспортно произшествие. 

Законови права и отговорности след злополука

Една от основните отговорности на всеки водач е точното попълване на двустранния протокол. Неизпълнението на това задължение може да доведе до правни последици, като глоби или санкции, в зависимост от тежестта на произшествието. Освен това водачите трябва да останат на мястото на произшествието, докато не бъде обменена цялата необходима информация. Напускането на мястото на произшествието без спазване на този процес може да доведе до наказателни обвинения.

Шофьорите също така имат право да не подпишат даден документ, ако не са съгласни с неговото съдържание. Те не могат да бъдат принуждавани да признаят отговорност или да подпишат декларация, която смятат за неточна. В такива случаи е препоръчително да потърсите правен съвет, преди да вземете каквото и да било решение. Освен това и двете страни имат право да се свържат със застрахователните си компании, за да прегледат доклада, преди да го финализират.

В някои случаи може да се наложи да бъдат уведомени органите на реда, особено ако има наранявания или значителни материални щети. Спазването на тези правни задължения е от съществено значение за гладкото протичане на процеса на разрешаване на спора.

За всяка такава ситуация е добре да има кой да ти даде съвет в подходящия момент – какво да направиш и това да е най-доброто за теб.

Ние от Уни Стейт Брокер предлагаме пълната гама от застрахователни продукти за вашия автомобил, както и пълно съдействие при завеждането на застрахователната претенция. Обадете ни се още сега за повече информация на тел 0700 16 752 или ни попитайте тук https://unistatebroker.com/contact/

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment